maandag 18 juli 2011

Hoe help je iemand die pijn heeft en hoe benader je ze?

Ik vind het nog steeds moeilijk. Hoe kun je iemand die pijn heeft iets vragen? Iemand die het toch al moeilijk heeft lastig vallen? Maar stel dat je die persoon echt zou kunnen helpen. Wordt het dan gemakkelijker? Ik vind het nog steeds lastig. Je wilt de persoon immers niet extra belasten. Je voelt je als een verkoper met een voet tussen de deur terwijl je eigenlijk de schouder wilt zijn die troost bied. Maar je kunt pas die schouder zijn als iemand je hoofd op je schouder durft te leggen. Je genoeg vertrouwd om bij je uit te huilen. Het is denk ik iets dat van twee kanten moet komen. Als je iemand wilt helpen moet deze persoon ook geholpen willen worden.

Vaak zeg ik tegen vrienden of mensen in problemen dat ze als ze willen altijd bij me terecht kunnen. Meestal herhaal ik dit enkele keren. En als ik dan zie dat ze eigenlijk hulp willen maar ondanks mijn herhaaldelijke aanbod niet durven vragen. Dan ga ik ze voorzichtig een beetje helpen. Ik schuif als het ware iets dichterbij waardoor mijn schouder ook iets dichterbij hun hoofd komt. Bij vrienden is het vaak makkelijker, ze kennen je, ze weten wat ze aan je hebben. Maar bij een wild vreemde is het toch anders.

Mag ik u wat vragen? Hoe benaderd u iemand als u wilt helpen of hoe zou u benaderd willen worden als u hulp nodig heeft?

1 opmerking:

  1. Hulp kan op vele manier gegeven worden.. Ik probeer een gesprek te openen en vragen te stellen.. In ieder geval laat ik weten dat ik aan hen denk en meeleef.. Soms vertel ik een verhaal dat ik meegemaakt heb en hoop op een reactie ... Maar ook een kaartje kan hulp zijn, een telefoongesprek of aandacht.
    Zelf vraag ik pas hulp bij iemand die ik helemaal vertrouw en waar ik me veilig bij voel.. en dan is het ook nog zo, dat ik me open wanneer de tijd rijp is. Het kan ook zijn, dat ik zelf eerst mijn gevoelens op een rijtje moet krijgen.

    Een waardevolle vraag, waar het antwoord heel moeilijk op gegeven kan worden, omdat elke persoon op een andere manier kan reageren.

    BeantwoordenVerwijderen